Het overgrote deel van onze bevolking heeft een eigen auto ter beschikking waarmee ze iedere dag de weg op gaan om naar hun werk of andere eindbestemming te reizen. Door het grote aantal autobezitters van tegenwoordig wordt het steeds drukker op het Nederlandse wegennetwerk. De toename aan personenauto’s heeft als gevolg dat men zich eerder irriteert in de auto omdat je hierdoor sneller in de file komt te staan. Daarnaast wordt de CO2-uitstoot hierdoor ook alleen maar groter, ondanks het feit dat er steeds meer elektrische auto’s op de markt komen. Het hoge aantal bestuurders op de weg zorgt bovendien voor een behoorlijke inkomstenbron van de overheid. Boetes voor verschillende verkeersovertredingen gaan de staatskas in. Welke overtredingen en fouten er het meest worden gemaakt in het verkeer lees je in dit blog.

Overschrijden maximum snelheid

Het overschrijden van de maximum snelheid is met afstand de meest voorkomende boete die wordt uitgedeeld door de Nederlandse politie. Snelheidslimieten zijn vastgesteld om mensenlevens te redden en de veiligheid op de weg te waarborgen. Wanneer je jezelf hier niet aan houdt, speel je met het leven van jezelf, maar ook dat van een ander. Met name het feit dat de regering heeft besloten de maximum snelheid op de snelweg te verlagen van 120 kilometer per uur naar 100 kilometer per uur, zorgt voor een flinke toename in snelheidsovertredingen.

Rijden onder invloed

Ieder jaar vallen er weer honderden verkeersdoden als gevolg van alcohol of drugs in het verkeer. Naast het feit dat de boetes voor het rijden onder invloed torenhoog zijn, loop je hiermee het risico om een ander van het leven te beroven. Het ongeluk dat je veroorzaakt wordt geen ongeluk genoemd, maar een staat bekend als ‘dood door schuld’. Naast een torenhoge boete en cursussen zal je dus ook te recht staan met een mogelijk gevangenisstraf tot gevolg. Iedereen houdt van een feestje, maar wees je bewust van het feit dat je na het nuttigen van alcohol niet meer goed in staat bent om veilig auto te rijden. Je inschattingsvermogen keldert naar beneden en je bent reactievermogen is beduidend trager. Zorg er dan ook voor dat je een privéchauffeur of taxi regelt.